Το Μάσσαρι είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Κύπρου και τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Στο χωριό έχει δοθεί παράνομα νέο όνομα από τις ούτω καλούμενες τουρκικές Αρχές “Sahinler”. Το Μάσσαρι είναι κτισμένο στις όχθες του ποταμού Σερράχη και έχει εντοπιστεί σε χάρτες της Κύπρου από το 1538 με την ονομασία Masara όπου επί Φραγκοκρατίας σήμαινε αγροτική έπαυλη.
Μέχρι το 1974 το Μάσσαρι ήταν αμιγές ελληνικό χωριό και είχε περί τους 400 κατοίκους.Αναπτυσσόταν ραγδαία κυρίως λόγω της εύφορης γης και της συνεχούς παροχής νερού λόγω του φράγματος των Μασάρων.
Το δροσερό αεράκι από τα δυτικά παράλια, τα γόνιμα εδάφη και το γεγονός ότι βρισκόταν στο σταυροδρόμι μεταξύ των τριών κύριων
Κομοπόλεων Μόρφου- Κερύνειας-Λευκωσίας προϋπόθετε γρήγορη και μεγάλη ανάπτυξη. Τώρα όλοι οι κάτοικοι του βρίσκονται διάσπαρτοι στην ελεύθερη Κύπρο και στο εξωτερικό.
Το χωριό είχε το δικό του Δημοτικό Σχολείο, είχε ήδη αρχίσει το 1974 η ανέγερση μεγαλύτερου κτίσματος για τη στέγαση των μαθητών που ολοένα αυξάνονταν, ενώ για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και όλα τα παιδιά της περιοχής μετέβαιναν είτε στα Γυμνάσια, στη Μόρφου, είτε στη Λευκωσία.
Πολιούχος Άγιος του χωριού είναι ο Μέγας Αντώνιος, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη και η μικρή εκκλησία του χωριού, η οποία είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός του 15ου αιώνα. Με βάση πληροφορίες τόσο των χωρικών, όσο και του Rubert Gunnis οι τοίχοι ήταν καλυμμένοι με τοιχογραφίες οι οποίες δυστυχώς γύρω στα 1920 είχαν καλυφθεί με ασβέστη. Το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς προβαίνει σε διαβήματα για να εντάξει τον ναό κάτω από την προστασία της UNESCO, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αναστήλωση του.
Από το 2007 το Κοινοτικό Συμβούλιο προώθησε επικοινωνία με την ομώνυμη Κοινότητα στη Ρόδο με στόχο τη συνεργασία των δύο μερών, την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά μεταξύ των κατοίκων τους. Τον Ιανουάριο του 2009 το Κοινοτικό Συμβούλιο Μάσσαρι Κύπρου υπέγραψε Πρωτόκολλο αδελφοποίησης με το Τοπικό Διαμέρισμα Μάσαρη Ρόδου, ενώ το 2010 υπογράφηκε Πρωτόκολλο αδελφοποίησης και με το Δήμο Αρχαγγέλου Ρόδου, στον οποίο ανήκει το Τ.Δ. Μάσαρη Ρόδου.
|